Helpot vinkit tehokkaaseen siivoukseen

Hygienia on nyt entistä tärkeämpää, kun sisätiloissa vietetään enemmän aikaa. On kaikkien edun mukaista, että koti on siisti jo yleisen viihtyvyyden vuoksi. Kokosimme helppoja vinkkejä, joiden avulla siivoat helposti ja tehokkaasti.

Kodin pinnat kannattaa pyyhkiä päivittäin. Tavallisesti puhdistukseen riittää pelkkä vesi ja siivousliina, mutta erityisissä poikkeustilanteissa voit käyttää veden sijaan heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Wc:n ja tartuntatautiin sairastuneen oleskelutilojen siivousta tehostat desinfektioaineilla puhdistuksen jälkeen. Muistathan, ettei voimakkaasti desinfioivia aineita pidä käyttää kodin siivouksessa säännöllisesti.

Pöly ja lika tarttuvat hanakasti nihkeään mikrokuituliinaan tai öljyttyyn siivousliinaan. Taittele liina nätisti niin, että puhdas pinta on kättä vasten. Pue siivouskäsineet käteen pintoja pyyhkiessäsi. Siivouksen jälkeen kädet ja siivousvälineet pestään ja kuivataan huolellisesti. Siivousliinat tulee pestä koneessa 60 asteessa.

Siivousjärjestys on hygienian kulmakivi

Siivouksessa on tärkeintä marssijärjestys: etene aseptisesti puhtaista kohteista likaisempiin. Usein kosketeltavat pinnat, esimerkiksi ovenkahvat, käsinojat ja valokatkaisimet, on pestävä huolellisesti mahdollisimman usein. Vaihda liina uuteen aina, kun siirryt siivouspisteestä toiseen, jotta lika ei kulkeutuisi ympäriinsä.

Ethän unohda puhdistaa ahkerasti käytössä olevia laitteita, esimerkiksi kännykkää ja tietokoneen näppäimistöä. Pyyhi ne esimerkiksi astianpesuaineella ja mikrokuitusäämiskällä. Näyttö voi naarmuuntua jo paperilla kuivaamisesta, joten vältä vettä. Ota pumpulipuikko avuksesi, kun puhdistat näppäimistön välejä tai kapeita koloja.

Varaa kotiin riittävästi roskapusseja ja vie roskat ulos päivittäin. Huolehdi siitä, että vaihdat käsipyyhkeitä tiuhaan. Jokaisella perheenjäsenellä olisi hyvä olla nimikkopyyhkeensä.

Lasit kirkkaiksi ikkunapesurilla

Ikkunoiden peseminen on iso urakka, joka on harvan lempipuuhaa. Kun hankit tehokkaan ja kevyen ikkunapesurin, työ helpottuu ja nopeutuu huomattavasti. Ikkunapesurin mukana on suihkupullo sekä kuivaukseen sopiva mikrokuitupyyhin. Parhaimmillaan homma sujuu kolmivaiheisesti: suihkauta pesuaine ikkunaan, levitä pesuaine mikrokuitulastalla ja imuroi likavesi pois.

Kätevä akkukäyttöinen laite takaa häikäisevän puhtaan lopputuloksen ilman ikäviä rantuja, eikä valuva vesi kastele ikkunanpuitteita ja lattiaa. Pontevimmat pesurit suoriutuvat yhdellä latauksella jopa 25 ikkunapinnasta.

Ikkunapesuri sopii myös suihkuseinien, peilien, kaakeleiden sekä muiden sileiden ja tasaisten pintojen puhdistamiseen. Pitkän lastan avulla saat siistiksi myös hankalat paikat lattian ja katon rajasta. Kompaktin kokoinen laite ei vie paljon tilaa, vaan se mahtuu mainiosti pikkuruiseenkin siivouskaappiin.


Puhdista huonekalut säännöllisesti

Kangasverhoillut sohvat ja nojatuolit keräävät pölyä siinä missä tasotkin. Ne kannattaakin imuroida säännöllisesti pehmeäharjaksista suulaketta käyttäen. Pieni ja hellä ote riittää, sillä kovat iskut vaurioittavat istuinten pehmusteita ja pahimmillaan rikkovat vaahtomuovin solurakenteen. Tuuletus tekee istuintyynyillekin hyvää.

 

Tahroja? Ellei lika irtoa kostutetulla liinalla, irrotettavat pehmusteet voi usein pestä koneessa. Noudata tarkkaan pesuohjeita. Päällinen on syytä venyttää pesun jälkeen mittoihinsa ja pukea pehmusteen päälle hieman kosteana. Jos kangas tarvitsee silitystä, käsittele vain nurjaa puolta.

 

Höyry aseeksi tahranpoistoon

Tekstiilipesuri on loistoapu silloin, kun päällysteitä ei voi irrottaa tai lika on pinttynyt syvälle tekstiiliin. Kuuma höyry ohjautuu pesurin suuttimesta paineistettuna puhdistettavaan pintamateriaaliin. Höyrypesu on allergiaystävällinen puhdistustapa, sillä höyry hoitaa homman ilman pesuaineita.

Pesurin käyttö on yksinkertaista. Täytä ensiksi vesisäiliö. Höyrypesurissa on sisäinen lämmityskattila, jossa vesi lämpenee kiehumispisteeseen, minkä jälkeen laite on valmis tuottamaan pesuun tarvittavan höyryn. Mikäli höyrymäärä loppuu kesken sohvanpesun, odota paineen laskemista ja täytä säiliö uudelleen. Projektin pätkiminen on mahdollista välttää säätelemällä höyrymäärää maltillisemmaksi.

 

Millainen höyrypesuri minulle?

Edullinen käsimallinen höyrypesuri riittää pieniin kohteisiin. Jos pestävää pintaa on paljon, kannattaa panostaa isompaan ja kalliimpaan tekstiilipesuriin. Pieni on kevyt -teesi ei päde höyrypesureihin, sillä suurempaa pesuria ei tarvitse kannatella käytön aikana toisin kuin pienikokoisia malleja.

 

Jos haluat sohvan ja nojatuolin viipymättä käyttöön puhdistuksen jälkeen, satsaa pölypussittomaan laitteeseen, jossa on höyrytyksen lisäksi imutoiminto. Yhdistelmälaite takaa, ettei sinun tarvitse odotella kalusteiden kuivumista. Lopputulos on samalla kertaa sekä puhdas että istumakuiva.