SÄILÖ KESÄN AURINKOISET MAUT! 

Nyt nautitaan auringon kypsyttämistä kotimaisista marjoista, hedelmistä, kasviksista ja yrteistä. Kun säilöt satokauden mehevimmät maut, voit herkutella ihanilla aromeilla keskellä talveakin. Pakasta, hilloa, mehusta tai kuivaaOikeaoppinen säilöntä pitää vitamiinit ja aromit visusti tallessa seuraavaan sesonkiin saakka.  

 

Herkut helposti pakkaseen – sellaisenaan tai soseena 

Pakastaminen on monen mielestä mutkattomin säilöntätapa. Puhdistetut marjat kannattaa siirtää pakastimen hyiseen syleilyyn vuorokauden kuluessa poiminnastaSuosi ehjiä marjoja, sillä rikkoutuneina niiden vitamiinipitoisuus laskee nopeasti. Muistathan, että pehmeäkuoriset marjat homehtuvat nopeasti.  

Kokonaisena vai viipaleina? C-vitamiini säilyy parhaiten kokonaisissa marjoissa, mutta viipalointi säästää tilaaKun ripottelet marjojen päälle sokeria, niiden rakenne, maku, väri ja vitamiinipitoisuus pysyy optimaalisena. Puolen litran pakastusrasiaan riittää ruokalusikallinen sokeria.  

Marjojen lisäksi pakastettavaksi sopivat mm. yrtit sekä kevyesti paistetut tai ryöpätyt sienet, jotka ovat jäähtyneet kunnollaOmenoista, herukoista, karviaismarjoista, luumuista, ruusunmarjoista ja hedelmistä syntyy erinomaisia pakastettavia soseita, joilla voit piristää puuroa tai maustamatonta jogurttia. Viidakkorumpu kertoo, että pieni määrä omena- tai pihlajanmarjasosetta taikinassa tekee leivästä pikantin makuisen. 

 

Hilloamisen lyhyt oppimäärä 

Mansikka-, puolukka- vai raparperihilloa? Kaikki marjat ja hedelmät taipuvat hilloiksi joko yksinään tai erilaisina sekoituksina - ainesosien yhdistelyssä vain mielikuvitus on rajana. Perushilloon saat uutta särmää esimerkiksi chilistä ja pehmeyttä vaniljasta. Kokeilemalla löydät makunystyröitä kutkuttavimman kombon. 

Valmista hillo kypsistä ja kiinteistä marjoista. Ylikypsistä marjoista tehdystä hillosta tulee ikävän löysää. Nyrkkisääntönä on, että yhteen marjakiloon tarvitset 500-700 g taloussokeria. Ellet toivo kovin makeaa lopputulosta, käytä hillosokeriaSiihen on lisätty hyytelöitymiseen tarvittavaa pektiiniä sekä säilyvyyttä parantavia aineita. Keitä marjat ja sokeri paksupohjaisessa teräs- tai emalikattilassa, sillä ohutpohjaisessa astiassa se palaa helposti pohjaan. Vältä tiuhaa sekoittelua, jos et halua marjojen soseutuvan. 

Keitä hilloa keskimäärin puoli tuntia ja kuori sen jälkeen vaahto reikäkauhalla. Sitten alkaa rivakka rupeama: tölkitys. Täytä huolellisesti pestyt ja kuumennetut tölkit kuumalla hillolla piripintaan asti. Sulje kannet ilmatiiviisti viipymättä. Säilytä hillot mieluiten pimeässä ja viileässä paikassa, sillä auringonvalo tuhoaa C-vitamiinia. 

 

Puristemehua lingolla tai prässillä  

Kauden hedelmä- ja vihannessadosta pyöräytät vietteleviä mehuja, jotka ovat pullollaan ravinteita ja vitamiineja. Miltä kuulostaisi inkivääriä ja porkkanaa sisältävä raikas vihermehu? Ota avuksesi mehulinko tai -puristin, josta käytetään myös nimeä mehuprässi.  

Mehulinko puree koviinkin vihanneksiin ja puristaa lyhyessä ajassa suuren määrän mehua – mahtava ominaisuus, kun janoinen perhe odottaa juotavaa. Mehupuristin on ykkönen, jos haluat tiivistetympää, silkinsileää ja hyvin kuitupitoista mehua. Se soveltuu varsinkin pehmeiden hedelmienlehtivihannesten, yrttien ja pähkinöiden mehustamiseen 

Kotitekoiset puristemehut ovat maistuvimmillaan heti valmistuspäivänä ja säilyvät jääkaapissa tiiviissä astiassa 2-3 vuorokautta. Kun pakastat sen raakapuristetun mehumäärän, jota et millään jaksa siemailla, pääset nautiskelemaan voimajuomista myöhemminkin.  

 

Mehua koko vuodeksi - kei tai höyrytä 

Itsetehty mehu on ylivertaista! Sitä voit valmistaa kaikista marjoista ja hedelmistä keittämällä tai höyryttämällä. Mehuihin käytettävien marjojen tulisi olla hiukan ylikypsiä, jotta niistä irtoaisi mahdollisimman paljon nestettä. Mehumarjoja ei tarvitse riipiä, mutta poista tarkasti kaikki huonot ja homeiset yksilöt. Huuhtele marjat, jos ne näyttävät pölyisiltä.  

Varaa mehunkeittoon tilava teräs- tai emalikattila, sanko tai kattila, sideharsokangasta ja pestyjä pulloja. Etene etappi etapilta seuraavasti: Keitä vartin verran, kunnes marjojen väri on vaalennut. Kaada marjamassa sen jälkeen sangon tai kattilan päälle pingotetun sideharson päälle ja anna mehun valua rauhassa. Vie prosessi päätökseen – kuumenna mehu, kuori vaahto ja sekoita joukkoon sokeria 300-400 g/mehulitra. Kaada kuumiin, puhtaisiin pulloihin. Jäljelle jääneestä marjamassasta voit keittää hilloa.  

Jos marjoja on paljon, mehu on fiksuinta valmistaa höyryttäen. Tätä varten tarvitset kolmiosaisen höyrymehustimen, kansan kielellä mehumaijan. Teräksiset mehustimet ovat turvallisimpia, sillä alumiinikattiloista saattaa irrota metallijäämiä. Vesihöyry pehmittää marjat ja hedelmät sekä tiristää niistä mehun. 

Mehustusaikaan vaikuttaa marjojen kypsyysaste sekä marja- tai hedelmälaatu. Marjojen väriä ja mehun muodostusta tarkkailemalla opit päättelemään mehustusajan. Mehumaijallinen höyrystyy mehuksi noin tunnissa. Sopiva sokerimäärä on 200–300 g/ mehulitra. Pullota valmis mehu nopeasti ja käytä sulkemiseen kumitulppia. Kuopalle painuneesta tulpasta tiedät, että pullo on ilmatiivis. Tarkka taloudenhoitaja tekee tähteeksi jääneestä marjamassasta ns. jälkimehua, joka on omiaan marjakiisseleissä.  

 

Yrtit, sienet ja marjat ja vihannekset kätevästi kuivuriin 

Yllättikö runsas yritti-, sieni- tai marjasato? Kuivaus on loistava säilöntätapa, jonka suosio kasvaa, eikä ihme. Kuivattujen tuotteiden ravintoarvo säilyy mainiosti. Suuretkin määrät saa kutistettua kompaktiin kokoon eli säilytystilaa ei paljon tarvita. Valitse kuivattavaksi ainoastaan A-luokkaa: kuivalla säällä kerättyjä puhtaita, nuoria ja terveitä kasveja.  

Yrtit kuivuvat helposti huoneenlämmössäkin, mutta nestepitoisemmat tuotteet on syytä kuivata uunissa tai kuivurissa. Sienet kuivuvat nopeasti, mutta esimerkiksi omena kaipaa jo enemmän aikaa. Marjojen kuivatusaika vaihtelee lajikkeen mukaan. Odottelu maksaa vaivan, sillä kuivatut marjat ovat mukavaa naposteltavaa ja terveellisiä välipaloja. Valmistamalla kuivatuista marjoista jauheita saat ravintoaineet huipputiiviiseen pakettiin. Yksi ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa puoltatoista desilitraa tuoreita marjoja.  

Kuivattavaksi käy melkein mikä tahansa: vihannekset, hedelmät, kasvikset, juurekset, pähkinät, liha ja kalakinHifistelijät valmistavat jopa lemmikkien namipalat kuivaten. Kaikki kuivatut elintarvikkeet on säilytettävä lasipurkissa tai paperipussissa valolta suojattua, niin houkuttelevaa kuin sievien purkkien esillepano olisikin.