Tuoksujen pyörteissä: mikä hajuvesi sopii sinulle?

Tuoksu on näkymätön, mutta tärkeä osa tyyliä. Hyvin valittu hajuvesi antaa itsevarmuutta ja lisää vetovoimaa. Tuoksulla on mahtava voima myös ihmisten välisten tunnesiteiden syntymisessä. Tutkimusten mukaan haju on yksi tärkeimmistä kumppanin valintaa ohjaavista tekijöistä.

Tunnetko tuoksutyypit?

Hajuvesissä on alkoholia, vettä sekä tuoksuvia yhdisteitä ja aineita, jotka on uutettu kasveista tai tuotettu synteettisesti. Hajuvedet luokitellaan ryhmiin sen perusteella, kuinka paljon niissä on tuoksutiivistettä. Pitoisuudet vaihtelevat jonkin verran lähteen mukaan.

Parfyymin tuoksupitoisuus on 15-40 %, minkä vuoksi se on hajuvesistä voimakkain ja kallein. Tuoksu voi kestää iholla jopa 24 tuntia. Parfyymiä suihkutettaessa kannattaa muistaa kultainen sääntö ”Less is more”.

Eau de Parfum eli EdP on astetta parfyymiä kevyempi tuoksu, jossa tuoksuvia ainesosia on 10-20 %. Tämä parfyymin serkku pysyy iholla keskimäärin kahdeksan tuntia.

Eau de Toilette eli EdT on EdP:tä laimeampi ja edullisempi tuoksu. Siinä on tuoksutiivistettä 5-15 %. EdT, parfyymin pikkuserkku, haihtuu iholta suhteellisen nopeasti, noin neljässä tunnissa.

Eau de Cologne eli EdCa on tuoksutyyppi, jossa on tuoksuyhdistelmiä 2-5 %. Se kestää iholla tunnin tai pari.

Hajuveden tärkeät tuoksunuotit

Hajuveden aineosia kutsutaan tuoksunuoteiksi. Hajusteen haihtuessa iholta tuoksun osat tulevat esiin kolmessa vaiheessa.

Latvatuoksu eli alkutuoksu luo ensivaikutelman tuoksusta. Sen muodostavat kaikkein nopeimmin haihtuvat ainesosat, jotka ovat aistittavissa vain muutaman minuutin ajan. Latvatuoksu sisältää usein kevyitä ja raikkaita nuotteja, esimerkiksi sitruksia ja yrttejä.

Sydäntuoksu eli keskituoksu muodostaa tuoksuyhdistelmän sielun. Se kehittyy noin 10-15 minuuttia hajuveden suihkauttamisesta. Sydäntuoksun nuotit sisältävät yleensä kukkaistuoksuja, hedelmäisiä tai vihreitä tuoksuja sekä puisia ja mausteisia tuoksuja. Rikas ja täyteläinen sydäntuoksu kestää iholla tunteja. Tuoksua kuvaillaan usein nimenomaan sydäntuoksun luonteen perusteella.

Juurituoksu eli pohjatuoksu aistitaan viimeisenä, vasta useita tunteja hajuveden laittamisesta. Syvässä ja läpitunkevassa pohjatuoksussa suositaan pitkäkestoisia nuotteja, kuten myskiä, mausteita ja puuta. Osa nuoteista saattaa olla niin voimakkaita, että tuoksuvat iholla aamusta iltaan.

Hajuvesiä voidaan lajitella myös tuoksuperheittäin. Perinteisiä tuoksuperheitä ovat mm. sitrustuoksut, kukkaistuoksut, itämaiset tuoksut ja puun tuoksut.

Miten löydät tuoksuviidakosta sen oikean?

Nenäsi kertoo, mikä sinulle on paras tuoksu. Kokeile hajuvesiä kaikessa rauhassa. Suihkauta tuoksua testeristä ranteen sisäsyrjään ja testaa, millaiseksi se kehittyy ihollasi päivän mittaan. Sinä olet paras tuoksutuomari.

Ihon oma pH vaikuttaa tuoksuun, minkä vuoksi sama hajuvesi on erilainen eri ihmisten iholla. Jokaisella on omat tuoksumuistonsa, jotka vaikuttavat mieltymyksiin. Joillekin kielot yhdistyvät kevään raikkauteen, joillekin niistä tulee mieleen mummola tai hautajaiset.

 

Kätevät minipullot mahtuvat pieneenkin käsilaukkuun

Miten ja milloin hajuvettä käytetään?

Lisää hajuvettä kuivalle ja puhtaalle iholle, mieluiten heti suihkun jälkeen. Sopiva suihkautusetäisyys on 10-15 cm. Kohdista ranteeseen, kaulalle, korvan taa – makuasia. Kestävimmän tuloksen saat kerrostamalla tuoksua eli käyttämällä hajuveden lisäksi muita saman tuoksuperheen tuotteita.

Anna hajuveden kuivua rauhassa iholla. Muista aloittaa uuden tuoksun käyttö maltillisesti. Varo sekoittamasta vahvoja tuoksuja keskenään, sillä lopputuloksena saattaa olla pökerryttävä cocktail.

Keveät ja hennot tuoksut sopivat arkeen ja päiväkäyttöön. Päivän kääntyessä iltaan käytetään vahvempia ja aistikkaimpia tuoksuja. Keväällä ja kesällä ovat vallalla raikkaammat tuoksut, syksyllä ja talvella vahvat ja lämpimät.

Tuoksu tykkää kuivasta ja pimeästä

Timantit ovat ikuisia, tuoksut eivät. Hajuvedet eivät pidä nopeista lämpötilan vaihteluista, kosteudesta, kuumuudesta, kylmyydestä eivätkä auringonpaisteesta. Paras säilytyspaikka on pimeä, kuiva ja viileä kaappi. Hajuvesi ei kaipaa ravistelua, sillä sen ainesosia ei tarvitse sekoittaa.