Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät uudistuivat 1.3.2021. Plusluokat A+, A++, A+++ poistuvat ja tilalle jää A-G -asteikko. Uudistuksen tarkoituksena on kannustaa kuluttajia valitsemaan energiatehokkaita laitteita ja vähentää sähkönkulutusta ja sen vaikutuksia ilmastoon. Energiatehokkaat laitteet auttavat myös kuluttajia säästämään laitteiden käytön kustannuksissa. Energiamerkintäjärjestelmän uudistus koskee astianpesukoneita, jääkaappeja sekä pakastimia, pyykinpesukoneita, televisioita ja näyttöjä sekä viinikaappeja.

 

 

Uudistunut A-G -asteikko sisältää entistä tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset, mutta on ulkonäöltään sama vanha tuttu puna-vihrein nuolimerkinnöin visualisoitu taulukko. A+, A++ ja A+++ -luokkien poistuessa käytöstä, luokitusten kärkeen mahtuu entistä energiatehokkaampia laitteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että A+++ -luokituksen saanut laite siirtyy skaalauksessa B- tai jopa E-luokkaan.

 

 

Mistä uudistuksessa on kyse?

 

Sinänsä mikään ei ole muuttunut, vaan tarkoituksena on saada laitteiden valmistajat kehittämään tuotteitaan entistä energiatehokkaimmiksi uusien tekniikoiden avulla. Tarkoituksena on yksinkertaistaa laitteiden arvosteluasteikkoa, jotta kuluttajat pystyisivät näkemään tuotteiden välisiä eroja helpommin.

Uutta laitetta hankittaessa on huomattava, että vanha ja uusi luokittelu ei ole enää keskenään vertailukelpoinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos on hankkinut A+++ -luokan laitteen ennen maaliskuuta 2021, on se voinut pudota jopa E-luokkaan uuden luokittelun myötä. Tämä ei tarkoita sitä, että laitteet olisivat huonontuneet asteikon perusteella, vaan että asteikossa on jätetty uusille keksinnöille tilaa. B-kategorian tuotteet ovat toisin sanoen vielä hetken aikaa ne kaikista energiatehokkaimmat myynnissä olevat laitteet. Sitä alemmissa kategorioissa olevat tuotteet eivät ole toistaiseksi huonontuneet, ne ovat vain siirtyneet asteikossa alaspäin.

 

Lisätietoa uudistuksesta löydät täältä